Početna | O nama | Kontakt | Pristupnica | Podružnice

dragovoljci i veterani domovinskog rata

Domovinski rat

Vukovar – Ovčara
Počast pobijenim hrvatskim braniteljima
Zajednica udruga hrvatskih branitelja RH,
2010.g.

Govori Petar Janjić –Tromblon, heroj obrane Vukovara 1991.g

VUKOVAR 2010.g.

Dana 05.06.2010.g. Zajednica hrvatskih branitelja policije RH, čija je članica i Udruga Hrvatski policajac RH, organizirala je put u Vukovar na obilazak mjesta vezana za obranu Vukovara 1991.g.: Vukovarsku vojarnu,Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Trpinjska cesta-spomenik Blagi Zadri, Vodotoranj, Ovčara, Borovo selo - obilježje pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, obilazak Svetišta u Aljmašu i povijesne Tvrđe u Osijeku i druga mjesta.

Obilazak se vršio sa vodičima, braniteljima Vukovara koji su objašnjavati pojedina mjesta i događaje za vrijeme obrane Vukovara.

 

 


O LIJEPA, O DRAGA O SLATKA SLOBODO,
DAR U KOM SVA BLAGA VIŠNJI NAM BOG JE DO,
SVA SREBRA SVA ZLATA , SVI LJUDSKI ŽIVOTI,
NE MOGU BIT PLATA TVOJ ČISTOJ LJEPOTI.

Prigodom obilježavanja Prvog sukoba policije sa pobunjenim Srbima 1991.g. na području Požeštine, govori savjetnik ministra Unutarnjih poslova, Josip Mihaljević.

 

Polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

 

Dana 25.06.2010 g u organizaciji Udruge Hrvatski policajac, dragovoljci i veterani Domovinskog rata Republike Hrvatske održano je obilježavanje Prvog sukoba policije sa pobunjenim Srbima 1991.g. na području Požeštine u mjestu Kamenska, općina Brestovac.

U 11,00 sati kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima u Kamenskoj izvršeni su polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule branitelje za oslobođenje područja Kamenske, Mijača i obranu Orljavca i R.Hrvatske. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Udruge Hrvatski policajac, roditelji, udovice i djeca poginulih Hrvatskih branitelja, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Udruge Hrvatskih branbitelja policije Brodsko –posavske Županije, Udruge hravtskih branitelaj policije Sisačko-moslavačke Županije. Institucija Požeško-slavonske županije, Općine Brestovac, Policijske Uprave Požeško-slavonske i ispred Ministarstva Unutarnjih poslova, koje je predstavljao savjetnik ministra Josip Mihaljević.

Nakon intoniranja Hrvatske Himne prisutnima se u povijesnom satu obratio predsjednik Udruge Hrvatski policajac Marijan Pilon koji je govorio o povijesnim događanjima na prostoru Kamenske, Požege i Pakraca a koji su uvjetovali daljnjim događanjima u rečenom sukobu i hrabroj obrani policije za vrijeme Dom. rata. Također je naglašeno da su za slobodu i lijepu našu upravo dali svoje živote ovi hrabri hrvatski branitelji kako bi hrvatska i mi ovdje bili slobodni. Za tu slobodu dali su najviše – svoj život. Često Udruga Hrvatski policajac svoje skupove počinje upravo stihovima o slobodi jer upravo za tu slobodu su se borili branitelji i dali svoj život, što je neprocjenjivo i vječito im moramo biti zahvalni.

Svoj život za opstojnost hrvatske države i za oslobođenje područja  Kamenske, Mijača i obranu Orljavca dali su hrvatski branitelji :

Drago Mindum,
Nikica Mandušić,
Mihovil Vojnić,
Branko Terzić,
Ivica Zovko,
Igor Zala,
Dragan Jajić,
Marko Garić,
Jozo Jelić,
Marko Martić,
Damir Rukelj.


Hrabri hrvatski branitelji, hrvatski vitezovi kojih se moramo uvijek sjetiti i ugrađivati njihovo domoljublje i borbu za neovisnost Hrvatske ali i u budućnost i odgoj mladih generacija kako nam se povijest ne bi ponovila, naravno ona loša, jer se prebrzo zaboravlja borba za neovisnost Hrvatske i žrtve koje je podnio Hrvatski narod.

Tko je taj hrvatski policajac koji se usudio stati na put jugočetničkoj armadi, tko je taj hrvatskim policajac koji je i poslije rata nastavio daljnju borbu sa kriminalom i drugim nepravilnostima a da za sebe nije tražio ništa, osim neovisnosti i slobode za Hrvatsku, jer nikome za vrijeme rata nije palo na pamet nikakve povlastice ili nešto drugo a isto tako i poslije rata, već samo žrtva za Hrvatski narod i našu domovinu Hrvatsku.

Što se dogodilo dana 26.06.1991.g. na području Kamenske? Toga dana ophodnja hrvatske policije PP Požega pokušala je zaustaviti nekoliko automobila u kojima su se nalazile sumnjive osobe, a pretpostavljalo se da su pobunjeni Srbi, točnije četnici sa pratnjom koji organiziraju oružanu pobunu u ovom djelu Hrvatske. Umjesto da stanu četnici su otvorili vatru iz automatskog oružja po policajcima PP Požega u ophodnji. Naravno policajci su uzvratili te je tom prilikom je jedan četnik smrtno stradao dok je nekoliko ranjeno. Hrvatski policajci nisu stradali. Što je tada bila i rijetkost kada znamo da su u to vrijeme mnogi policajci ginuli u ophodnjama po cijeloj hrvatskoj. U Kamenskoj je policajcima priskočio u pomoć i vod prve jedinice specijalne policije iz Požege koji su osigurali šire mjesto događaja kako ne bi došlo do novog napada.
Ovo je i slavlje pobjede hrvatske policije gdje je hrvatska policija pokazala da se može nositi sa pobunjenim Srbima 1991.g., a gdje u ovom sukobu u Kamenskoj nije bilo žrtava među hrvatskim policajcima već samo u agresorskim redovima. Prije u Pakracu je također pobjeda hrvatske policije kada je oslobođena policijska postaja – te pobjeda na Plitvicama. Pošto se u sukobe umiješala srbočetnička JNA na strani Srba formiran je i zbor Narodne garde od pripadnika policije a kasnije HV. Moramo ovom prilikom reći da su pripadnici pričuvnog sastava zajedno sa aktivnim policajcima borili rame uz rame cijeli rat i mi im se na tome i ovom prilikom zahvaljujemo kao i svim braniteljima koji su se borili za slobodu i obranu hrvatske od agresora na prostorima Požeštine i Požeško–slavonske Županije.

Nadalje na skupu je naglašeno da hrvatski branitelji u RH moraju progovoriti i o sadašnjem stanju u kojoj se Hrvatska nalazi i štititi državu za koju smo se borili, a na način da govorimo o istinu o Dom. ratu i pravednoj borbi u obrani Hrvatske od agresora, jer borba za Hrvatsku nije završena, ona traje, trajala je kroz stotine godina i trajati će i dalje. Ne smijemo šutjeti te također još jednom moramo reći: Tko je bio taj agresor na R.Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata? Očito da moramo ponavljati, a to je Jugočetnička armada sa zvijezdom petokrakom i kokardama koja je ubijala Hrvate samo zato što su Hrvati. Pod zvijezdom petokrakom ubijani su Hrvati u Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku, Pakracu i svim drugim dijelovima Hrvatske. Isto tako moramo reći da je komunistički režim ubijao Hrvate i poslije II svjetskog rata: Križni putovi i nestajanje Hrvata preko noći koji su ubijeni samo zato što su negdje rekli ili propagirali hrvatstvo i samo zato što su Hrvati, a nastavilo se 50 g. ubijati Hrvate u zemlji i inozemstvu. Mi hrvatski branitelji znamo da je Hrvatska država nastala na ujedinjenju svih Hrvata Domovinske i iseljene, desnih i lijevih, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te smo samo tako mogli pobijediti u Domovinskom ratu višestruko nadmoćnijeg agresora.Također znamo da je komunistički sustav Jugoslavije a poslije II svjetskog rata i bio zločinački, protuhrvatski, Srbo -jugoslavenski sustav za progon i genocid nad Hrvatima, a najveći zločinac i vođa ubijanja i protjerivanja Hrvata bio je upravo Tito koji je rekao da će Sava prije poteći uzvodno nego da će HRvati imati svoju državu. Zar to govori Hrvat. To sve govori o njemu, nije se ni u kom slučaju osjećao Hrvat to trebaju znati oni u Kumrovcu i oni koji nose štafetu u Beograd, pa im mi poručujemo da tamo i ostanu.

Zbog svega toga Pozivamo Sabor RH, Vladu Republike Hrvatske i Predsjednika države da se prestane poticati podjele u Hrvata vadeći iz povijesti stare sukobe. Također pozivamo sve braniteljske Udruge u Republici Hrvatskoj da se probude, da ne šute i dignu svoj glas protiv takvih teza vraćanja zločinačkog komunizma bivše Jugoslavije kao vrijednosti. Upravo u ciljevima svih braniteljskih udruga prvo piše, zaštita istine o domovinskom ratu jer je upravo Domovinski rat i stvaranje države Hrvatske, otjeralo zvijezdu petokraku u tamne stranice povijesti gdje i pripada, pa tako je i glavni cilj braniteljskih udruga da brane dignitet Domovinskog rata, cjelovitost hrvatskog bića i Hrvatske države.

I kako kaže u svojim stihovima August Šenoa :

Oj budi svoj, Ta stvoren jesi čitav, u grudi nosiš brate srce cijelo,
Ne kloni dušom,  i da nijesi mlitav, Put vedra neba diži svoje čelo,
Pa došli danci nevolje i muke, pa teko s čela krvav tebi znoj,
Ti skupi pamet, upri zdrave ruke i budi svoj!

Sveta misa održana je poslije skupa u crkvi u Orljavcu za sve poginule hrvatske branitelje,a poslije Sv. Mise domjenak za sve prisutne.

 

  PRIMARYCONTENT
  • Be cautious michael kors purse about the mk watches anchors you place on stocks and shows mk handbags .
  • relogio michael kors is greater identified as michael kors crossbody has been a person of the extra michael kors mens watches profitable entrants in the trend planet.
  • A whole lot much more stunning bolsa michael kors excellent concepts cost mrelojes michael kors numerous quantity cellular quantities and bolsas michael kors.
  • 2014moncler
  • about us
  • email
  • Kate spade crossbody Michael kors handbag