Početna | O nama | Kontakt | Pristupnica | Podružnice

dragovoljci i veterani domovinskog rata

Specijalna jedinica

Specijalna jedinica policije Požega, osnovana je 08.03.1991.g.od aktivnih djelatnika MUP-a:


Dana 08.03.1991.g. nakon vrlo složene situacije u R. Hrvatskoj, te prije toga i zauzimanje PP Pakrac od strane pobunjenih Srba – koja je i 01.03.1991.g.oslobođena. Policijska Uprava Slavonski Brod donijela je odluku o formiranju Specijalne jedinice policije. U Požegi dana 08.03.1991.g. dragovoljno se okupljaju policijski službenici, domoljubi, u specijalnu jedinicu policije koju su činili najvećim djelom pripadnici tečaja I. Hrvatski redarstvenik osnovani u Zagrebu od 05.08.1990.g.i pripadnici II tečaja u Puli-Valbadon od 06.10.1990.i svi ostali koji su pristupili hrvatskoj policiji tijekom 1990.g.do tada aktivnih pripadnika policije. Kako znamo većina je već imala iskustava u postupanju sa pobunjenim Srbima (prvi redarstvenici u Petrinji, a II tečaj u spriječavanje balvan revolucije u Gorskom kotaru, a neki i u Pakracu)

Prvi uvjet pristupanja specijalnoj policiji bio je dragovoljnost, tako da su se svi pripadnici dragovoljno javili u sastav Prve specijalne jedinice policije Požega, a upravo je sastanak bio u prostorijama sadašnje PU Požeško-slavonske.

Tadašnja policijska postaja u Požegi dobila je zadaću da u sastavu Specijalne jedinice PU Slavonski brod formira jedan vod od 33 djelatnika policije sa zadaćom izobrazbe postrojbe za specijalne namjene na razini borbene spreme kako bi prva mogla odgovoriti na tadašnje prijetnje JNA i četnika koji se nisu mogli pomiriti sa legalno izabranom vlasti u RH.

Postrojba se ubrzano obučava u Požegi i okolici (taktička obuka, spuštanje sa vatrogasnog tornja, marš na Jankovac, Pleternicu i dr. gađanja i dr.)

Također postrojba obavlja i razne aktivnosti oko obilaženja ugroženih prostora bivše općine Požega u sprečavanju napada četnika, redovita dežurstva u Postaji i osiguranje od napada JNA, osiguranja objekata u Požegi od napada JNA, sprečavanje balvan revolucije.

Dana 02.svibnja 1991.g. specijalna jedinica Požega je upućena u Vukovar sa zadaćom izvlačenja iz okružja zarobljenih hrvatskih redarstvenika u Borovu selu. Kako znamo tom prilikom su četnici ubili 12 hrvatskih redarstvenika. Tom prilikom se tadašnja JNA aktivno uključila na stranu pobunjenih Srba.

Postrojba specijalne jedinice Požega ostaje u Vukovaru 21 dan te je u tom vremenu aktivno sudjelovala u spriječavanju prodora pobunjenih Srba iz pravca Borova sela, Trpinje i Mirkovaca, osiguranja Policijske postaje u Vukovaru i druge zadaće.

Daljnjim razvojem situacije u RH i stvaranjem Zbora narodne garde u Požegi-Vidovcima jedan dio pripadnika odlazi u ZNG-a, a ostali pripadnici i dalje aktivno sudjeluju u događanjima u tom vremenu kao što je Prvi sukob policije sa pobunjenim srbima krajem lipnja 1991.g. u Kamenskoj kada jedan vod Specijalne policije dolazi u pomoć napadnutoj ophodnji policije te osiguravaju širi dio mjesta događaja kako ne bi pobunjeni Srbi opet napali. Jedan dio pripadnika specijalne policije sa temeljnom policijom učestvuje u sukobu na Novogradiškom području Okučani-Strug krajem kolovoza 1991. Također nakon toga učestvuju u oslobađanju vojarne u Požegi te postaju okosnica stvaranja Specijalne jedinice „Trenk“, koja je bila na gotovo svim bojištima u RH.

U Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj održano je obilježavanje dvadesete godišnjice osnutka Prve specijalne jedinice policije Požega, gdje su se ispred PU postrojili pripadnici Prve specijalne jedinice. Vodom je zapovijedao Mario Levar (zapovjednik odjeljenja) uz podizanje hrvatske zastave i sviranje Himne Lijepa naša. Prije toga odana je počast poginulim i preminulim pripadnicima Prve specijalne jedinice Požega i svim poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu 123 brigade u Požegi. U prostorijama PU Požeško slavonske održana je svečana Skupština gdje je Predsjednik Udruge Marijan Pilon upoznao prisutne sa ratnim putem Prve specijalne jedinice policije.

Nakon toga su se skupu obratili gosti: Požeško-slavonski Župan Marijan Aladrović, izaslanik MUP-a i PU Požeško-slavonske Dalibor Bauer, izaslanik Ministarstva branitelja Mladen Lončar,Koordnitator Udruga proizašli iz Dom rata Požeško-slavonske Županije Krešimir Pavelić, Predsjednik Udruga branitelja policije Republike Hrvatske Marijan Smernić, Predsjednik Udruge policije,branitelja Pakraca i Lipika Tomislav Ivančić i dr.Skupu su prisustvovali i drugi predstavnici braniteljskih udruga kao i predstavnici Hrvatske vojske iz vojarne u Požegi.

Na kraju Svečane skupštine pripadnicima Prve specijalne jedinice Požega 1991, podijeljene su Spomen plakete povodom dvadesete godišnjice obilježavanja osnutka jedinice.

Tom prilikom Fra Zlatko Papac proglašen je počasnim članom Udruge Hrvatski policajac.

Udruga Hrvatski policajac zahvaljuje se svim pripadnicima Prve specijalne jedinice Policije Požega što su se okupili na obilježavanju dvadesetogodišnjice osnutka i svečano se postrojili. Od pripadnika Prve specijalne jedinice policije jedan pripadnik je poginuo, dok su trojica preminula. Jedan dio je i danas u Hrvatskoj vojsci i policiji a jedan dio je u mirovini.

Narednog dana Predsjednik Udruge Marijan Pilon i član Predsjedništva Jure Rotim gostovali su u Zagrebu na nacionalnom Katoličkom radiju, gdje su govorili o obilježavanju dvadesetogodišnjice Prve specijalne jedinice Požega, stanju branitelja u R. Hrvatskoj i položaju branitelja u sustavu MUP-a i druge teme.  PRIMARYCONTENT
  • Be cautious michael kors purse about the mk watches anchors you place on stocks and shows mk handbags .
  • relogio michael kors is greater identified as michael kors crossbody has been a person of the extra michael kors mens watches profitable entrants in the trend planet.
  • A whole lot much more stunning bolsa michael kors excellent concepts cost mrelojes michael kors numerous quantity cellular quantities and bolsas michael kors.
  • 2014moncler
  • about us
  • email
  • Kate spade crossbody Michael kors handbag